Skip to content

Het voordeel van ouder worden

  • Esther

Het klinkt misschien raar maar afgelopen januari viel er ineens een kwartje bij me, of eigenlijk een rijksdaalder, want het was een inzicht dat er behoorlijk bij me in hakte. Ik realiseerde me opeens echt bewust dat ik, nu ik 53 jaar ben, in principe over de helft van mijn leven ben. Natuurlijk heb ik hier wel eerder over nagedacht maar nooit zo realistisch en helder als op dat ene moment in januari. En het gekke is, er was helemaal geen aanleiding om daar op dat moment aan te denken, dus het overviel me ook echt.

Sindsdien ben ik me er dus bewust van en dat is best raar af en toe. Dan bedenk ik me dat ik dit jaar 30 jaar getrouwd ben met mijn lief en dat we dit jaar 37 jaar samen zijn. En dat het maar de vraag is of we nog voor 37 nieuwe jaren samen mogen bij tekenen, hoe graag ik dat ook zou willen. De tijd lijkt ook steeds sneller te gaan merk ik vaker. En als ik eerlijk ben, al voel ik me vaak nog heel jong en in ieder geval totaal geen 53, mijn lijf laat mij na het fietsen of wandelen wel even weten dat dit toch echt het geval is.

“Vroeger”, ja dat woord ga ik ook steeds vaker gebruiken, was iemand die 50+ was enorm oud. Gelukkig is dat tegenwoordig heel anders. We voelen ons standaard minimaal 10 jaar jonger en ik las dat we onszelf nooit ouder dan een jaar of 48 gaan voelen, ook als we de 60 en 70 al ruimschoots gepasseerd zijn. Dat idee bevalt me wel eerlijk gezegd. Want natuurlijk zitten er nadelen aan ouder worden. Maar, gelukkig ook vast veel voordelen en ik ben van plan om ze allemaal te gaan ontdekken, stuk voor stuk.

Eén voordeel heb ik al ontdekt: want wat vooral sinds januari bemerk bij mezelf, is het gevoel dat ik geen zin meer heb om tijd te verspillen. Aan negatieve mensen, mensen die alleen maar energie kosten en bij wie je voor je gevoel leeg achterblijft. En ook niet aan mensen die zichzelf zo ongelooflijk goed vinden, en alleen maar bezig zijn met ego-macht. Zichzelf bijna opblazen aan tafel, en dol zijn op de “spelletjes” die ze spelen. Deze week werd ik hiermee weer geconfronteerd en ik voelde dat ik er zo klaar mee ben. Ik heb hier geen zin meer in, heb dit te vaak en te veel meegemaakt. Komt waarschijnlijk omdat ik ouder word bedacht ik me, dat ik geen tijd meer wil verspillen aan dit soort mensen. Ik stop er mee tijd en energie aan dit soort mensen, spelletjes en gedoe te besteden. Ik kies voor positiviteit, respect, verbinding, echtheid: ik kies vooral voor de echte kracht van samen.

Esther